Technický denník

Stručný opis prác na hrade Čabraď

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum:13.03.2010
Počasie: oblačno, 4oC
Prac. doba: 07:30 - 15:30
Počet brigádnikov:5
Náplň práce:

Osadil sa jeden informačný panel na nádvorí, natrel ochranným olejovým náterom a zhotovila sa naň strieška z plastového šindľa. Informačné materiály sa umiestnia nabudúce, keď náter uschne.
Rozobrala sa deštruovaná strecha lapača dažďovej vody umiestnená v bašte č. 1 a po vykosení priestoru okolo zbernej nádrže sa nanovo urobila nová konštrukcia. Celta sa zatiaľ neinštalovala, nakoľko panuje obava z premrznutia, aby nedošlo k deštrukcii nádrže.
Pokusne sa spojazdnil lapač vody na severnej časti hradu, snáď kým natečie plný, nebudú už mrazy. Zachytenú vodu bude treba na murovanie pri najbližšej brigáde.
Vykosil sa priestor bastiónu horného hradu a zdokumentoval stav strieľní pred konzervačným zásahom. Určili sa miesta, odkiaľ bude možné brať kameň zo sutiny, aby sa nepoškodili archeologické situácie, ale pritom boli čo najbližšie k miestu použitia.
Určili sa tiež miesta, ktoré bude treba vyčistiť od náletových krovín a kde sa môžu ukladať zásoby kameňa – hroble, ktoré zároveň slúžia ako úkryty pre plazy.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 10.04.2010
Počasie: : polooblačno, veterno, 16oC
Prac. doba: 08:00 - 19:00
Počet brigádnikov: 4
Náplň práce:

Nalepili sa texty a obrázky na informačnú tabuľu na nádvorí východne od II. vstupnej brány.
Vynášanie materiálu do hradu. Začistila sa severná strieľňa bastiónu a začalo s s jej rekonštrukciou. Doplnilo sa ľavé vnútorné nárožie aj s časťou muriva do výšky cca 2m po úroveň prvého klenbového kameňa. Líce nového múru sa prispôsobilo pôvodnému murivu aj napriek tomu, že originál bol esovite zahnutý. Po dokončení sa podobne dopĺňalo nárožie ľavé, ktoré sa urobilo len sčasti.
Ďalší brigádnik domurovával vonkajšie špalety východnej strieľne, aby bolo možné zrekonštruovať jej zaklenutie.
Ďalší dvaja brigádnici vyčistili priestor bastiónu od krovín a chystali maltu a piesok pre murárske práce. Vyčistil sa základ veľkej kaverny strieľne v južnej časti bastiónu.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 11.04.2010
Počasie: polooblačno, 18oC
Prac. doba: 08:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Pokračovanie v rekonštrukcii východnej strieľne, domuroval sa výpadok v spodnej časti ľavej špalety a nachystali ramenáty z dosiek, aby sa dala zrekonštruovať klenba strieľne. Odpratávanie sutiny od ostatných strieľní a triedenie materiálu na kameň, hlinu a piesok.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 24.04.2010
Počasie: slnečno, 21oC
Prac. doba: 09:00 - 19:00
Počet brigádnikov: 20
Náplň práce:

Vynesenie stavebného materiálu na hrad. Traja brigádnici murovali na bastióne horného hradu – severná a východná strieľňa. Na severnej strieľni sa doplnila pravá špaleta a po zhotovení debnenia sa začalo s rekonštrukciou klenby. Na východnej strieľni sa po osadení debnenia murovala vonkajšia klenba, ktorá sa musí robiť po častiach, aby sa k nej dostal murár. Tretí brigádnik rekonštruoval líce muriva v styku s obytnou vežou. Potom zhotovil lešenie z guľatiny, aby sa dalo murovať vo vyšších častiach múru.
Dvaja brigádnici miešali maltu a dopravovali potrebný kameň na murovanie, vodu z nádrží a iný potrebný materiál.
Zvyšok čistil hrad od náletovej vegetácie – práce sa sústredili na severný opevnený dvor (vysekalo sa husté krovie a uložilo na kopu aby slúžilo ako úkryt pre plazy), potom sa vyčistilo veľké nádvorie a uložili sa kopy na jednu hromadu a následne sa vyčistil priestor východného paláca s vnútorným nádvorím. Po obede sa odstraňovala vegetácia na skalnom brale pod bastiónom a východným palácom z exteriéru.
Na požiadanie Klubu Slovenských turistov z Krupiny sa vymenila stará tabuľka na turistickom smerovníku za novú.
Vyzbierali sa odpadky z hradu.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 25.04.2010
Počasie: slnečno, 21oC
Prac. doba: 12:00 - 17:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Murovanie klenby z exteriéru na východnej strieľni a odstraňovanie sutiny od murív bastiónu.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 26.04.2010
Počasie: slnečno, 20oC
Prac. doba: 08:00 - 14:00
Počet brigádnikov: 1
Náplň práce:

Odstraňovanie sutiny popri múroch bastiónu v interiéri – odkopaný materiál sa triedil na kamene, hlinu a piesok a ukladal na kopy.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 26 .05. 2010
Počasie: polooblačno, 25oC
Prac. doba: 17:00 - 19:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Dvaja brigádnici mačetami presekávali chodník po hrade.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 27. 05. 2010
Počasie: polooblačno, prehánky, 22oC
Prac. doba: 08:00 – 16:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Odkopávanie sutiny od stien bastiónu a úprava terénu v jeho priestore. Triedenie kameňa na kopy – kameň vhodný na klenby, lícové kamene a výplň.
Zhotovenie zábradlia pri rebríku v II. vstupnej bráne.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 28.05.2010
Počasie: polooblačno, 25oC
Prac. doba: 07:00 - 11:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Odkopávanie sutiny z priestoru bastiónu horného hradu a triedenie kameňa podľa vhodnosti použitia. Kameň sa ukladal na kopy.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 19.06.2010
Počasie: polooblačno až zamračené, 18oC
Prac. doba: 08:00 - 19:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Jeden brigádnik odkopával sutinu od stien bastiónu a zarovnával terén, pričom triedil materiál na kamene, hlinu a piesok. Pripravoval maltu pre murára.
Jeden brigádnik muroval klenbu na 2 strieľni z exteriéru.
Zahasenie 5 vriec vápna do plechových sudov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 20.06.2010
Počasie: jasno, 25oC
Prac. doba: 07:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Pokračovanie v prácach z predchádzajúceho dňa – odstraňovala sa sutina od stien bastiónu, ktorá sa triedila na kameň a hlinu. Úprava priestoru pred deštruovanou strieľňou (výhliadka), začistenie jej prahu a príprava na murovanie. Pokračovalo sa v murovaní klenby druhej strieľne.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 26.06.2010
Počasie: slnečno, 30oC
Prac. doba: 08:00 - 20:00
Počet brigádnikov: 4
Náplň práce:

Jeden brigádnik odstraňoval náletovú vegetáciu a buriny z priestoru nádvorí hradu – vykosil sa chodník cez celý hrad, bastión a časť veľkého nádvoria.
Dve brigádničky odstraňovali nasekané krovie a ukladali ho na kopy.
Jeden brigádnik muroval klenbu na strieľni bastiónu horného hradu. Použila sa pritom tzv. horúca malta – nehasené vápno bolo zmiešané s pieskom a tak zahasené vodou – vzniknutá 60st zmes sa nechala vychladnúť a murovalo sa s ňou. Takto vyrobená malta bola vláčna, krémová a dobre lepila kameň.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 27.06.2010
Počasie: slnečno, 30oC
Prac. doba: 07:00 - 12:00
Počet brigádnikov: 4
Náplň práce:

Pokračovanie v prácach z predchádzajúceho dňa. Jeden brigádnik dokončoval murovanie klenby na bastióne – klenba bola domurovaná v celej šírke, treba už len domurovať dva riadky muriva nad ňou, aby bola chránená pred poveternosťou.
Jeden brigádnik kosil priestory hradu – vykosil prvé nádvorie, dokosil veľké nádvorie a časť nádvoria okolo 2. vstupnej brány.
Dve brigádničky triedili a ukladali archeologické nálezy do sáčkov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 26.07.2010
Počasie: zamračené, občasný dážď, 20oC
Prac. doba: 08:00 – 19:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Vykosila sa prístupová cesta z doliny – od budovy dolnej základne po vstup cesty do lesa, pretože bola takmer nepriechodne zarastená.
Začalo sa s murovaním jadra múru nad zrekonštruovanou klenbou 1. strieľne bastiónu. Murivo sa kládlo tak, aby sa docielil spád vody von z múru.
Začalo sa so zamurovávaním kaverny v nároží hlavnej obytnej veže. Diera skrz murivo sa vyčistila a vypĺňala novým murivom. Celé nárožie drží na polorozdrvenom pieskovcovom kvádri. Kaverna vznikla zhnitím dreveného trámu, uloženom v murive.
Začistilo sa murivo v kaverne strieľne – výhliadky, na zdravé murivo.
Vybetónovali sa základy pre druhý infopanel, keďže tie predchádzajúce nevydržali.
Na hrad prišli 3 turisti.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 27.07.2010
Počasie: zamračené, veterno, 22oC
Prac. doba: 08:00 – 18:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Murovalo sa jadro muriva nad klenbou 1. strieľne bastiónu, aby sa vytvorila krycia vrstva nad klenbou a zakrylo pôvodné murivo.
Vypĺňala sa južná kaverna nárožia hlavnej veže, po jej vyplnení sa vypĺňala prasklina nad ňou. Vytečená malta zo špár sa rozotierala po novom murive, aby sa zjednotil vzhľad pôvodného a doplneného muriva.
Začalo sa s murovaním „výhliadky“ – muselo sa najprv zrekonštruovať vonkajšie líce múru, aby bolo na čo založiť výplň kaverny. Bolo treba domurovať 75cm líca pod úrovňou strieľne.
Na vybetónovaný základ sa osadila druhá informačná tabuľa.
Na hrad prišla inšpekcia z Inšpektorátu životného prostredia, ktorá zisťovala stav rezervácie a práce v nej vykonávané.
Na hrad prišlo 11 turistov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 28.07.2010
Počasie: zamračené, veterno, 18oC
Prac. doba: 08:00 – 19:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Zasypanie vymurovaného jadra muriva nad klenbou 1. strieľne zeminou a zasadenie pár trsov trávy, aby sa zabezpečila optimálna ochrana klenby. Na zasypanie sa použila preosiata sutina spred špalety strieľne.
Začalo sa zo zamurovávaním kaverny na západnej strane nárožia hlavnej veže za použitia hliníkového rebríka. Vyplnila sa veľká dutina a pokračovalo vo vypĺňaní praskliny poza nárožné kvádre. Vytečená malta zo špár sa rozotierala cez kamene, čím sa docielil prirodzený vzhľad muriva voči originálu. Náznakovo sa zrekonštruoval maltový odtlačok po bývalej streche priliehajúcej k veži a v novovytvorenej omietke nad ním aj jedno iluzívne kvádrovanie.
Začali sa práce na domurovaní južnej (pravej) špalety 2. strieľne, aby po jej zrekonštruovaní bola možná rekonštrukcia zaklenutia.
Pokračovalo sa murovaním veľkej kaverny vo výhliadke. Na domurované vonkajšie líce múru sa pridali ďalšie riadky muriva, čím sa docielila rovina, na ktorú sa bude domurovávať zvyšok múru.
Muselo sa doviezť nové nehasené vápno (6ks 40kg vriec), pretože sa predchádzajúce minulo.
Na hrad prišlo 18 šermiarov z Maďarska, Rumunska a Slovenska v dobových kostýmoch a 3 turisti.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 29.07.2010
Počasie: polooblačno, 22oC
Prac. doba: 09:00 – 18:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Osadili sa striešky na infotabule aby nezatekala voda na panely.
Pokračovalo sa v murovaní pravej špalety 2. strieľne na bastióne. Pri murovaní sa snažil murár dodržať pôvodné riadkovanie muriva.
Pokračovalo sa v murovaní veľkej kaverny vo výhliadke – podarilo sa vymurovať murivo do výšky 70cm v plnej šírke múru (160cm).
Odkopala sa sutina spred 1. strieľne a vyrovnal terén.
Odstránilo sa zároveň pracovné lešenie spred 1. strieľne a šalovanie klenby strieľne. Klenba vydržala a nespadla.
Na hrad prišlo 9 návštevníkov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 30.07.2010
Počasie: zamračené, prehánky, 20oC
Prac. doba: 09:00 – 17:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Dokončilo sa murovanie pravej špalety 2. strieľne a časť ľavej strany.
Murovanie veľkej kaverny vo výhliadke – do nového múru sa osadilo brvno z hrabu, aby slúžilo ako zábradlie. Zároveň sa zrekonštruovala malá kaverna v pravej (západnej) špalete výhliadky do ktorej sa kotvila druhá strana brvna. Nad neho v potrebnej výške sa osadí ešte železná tyč ako definitívne zábradlie.
Doretušovanie omietok a maltového špárovania praskliny nárožia obytnej veže – zdrsnenie a patinovanie, aby sa nové murivo čo najviac priblížilo vzhľadu oroginálu.
Pokračovanie v odkopávaní sutín z priestoru bastiónu – materiál sa triedil na piesok, hlinu a použiteľné kamene.
Za celý deň prišlo 5 turistov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 31.07.2010
Počasie: slnečno, 26oC
Prac. doba: 10:00 – 18:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Murovanie veľkej kaverny vo výhliadke v bastióne. Vymurovanie riadku líca múru a následné vypĺňanie jadra múru lomovým kameňom menej školenými dobrovoľníkmi. Do múru sa míňa obrovské množstvo kameňa, ktorý treba neustále dovážať z iných častí hradu a dopĺňať skládku v blízkosti prác. Pri murovaní je snaha o vytiahnutie špalety strieľne pod zachovanú klenbu, čím sa vytvára pilier, ktorým by sa mal podoprieť múr nad výhliadkou (strieľňou). Vplyvom striedania daždivých dní, pomalšie tuhne malta, tak práce napredujú pomaly, pretože sa so vzrastajúcou výškou múru zvyšuje riziko jeho zosunutia, pokiaľ malta nevytuhne dostatočne.
Za celý deň prišlo 27 turistov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 01.08.2010
Počasie: slnečno, 30oC
Prac. doba: 08:00 – 11:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Pokračovanie v murovaní kaverny vo výhliadke na bastióne. Práce boli rozvrhnuté tak, aby sa po vymurovaní riadku líca múru hneď doplnilo jeho jadro, aby nemohlo dôjsť k jeho poškodeniu návštevníkmi. Po ukončení prác sa poriadil priestor bastiónu, kameň uložil na skládku a odviezli odpadky a prázdne vrecia z vápna.
Za 7 dní sa minulo cca 650 litrov vody, 9 vriec nehaseného vápna, 3 vrecia vápenného hydrátu, z čoho sa ručne namiešalo približne 54 fúrikov malty.
Do obeda – do nášho odchodu prišlo na hrad 5 návštevníkov.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 21.08.2010
Počasie: slnečno, 25oC
Prac. doba: 08:00 – 18:00
Počet brigádnikov: 6
Náplň práce:

Pri príjazde na hrad, pod Konským, bola zistená rozsiahla deštrukcia cesty tečúcou vodou. Tiekla tade 15m široká rieka počas prietrže mračien. Cesta je prejazdná jedine terénnym autom, aj to 50m s problémami. Na ceste bolo spadnutých 5 stromov, ktoré bolo treba prepíliť.
Pri príchode na hrad bolo zistené, že búrka spôsobila pád nárožia hlavnej veže – poškodený spodný kamenný kváder nevydržal nápor vody a vetra, povolil a celé nárožie sa zošmyklo. Odhalil sa tak sekundárne použitý gotický článok s bledozelenou polychrómiou. Bol prenesený do lapidária v pivnici pod III. bránou.
Murovanie kaverny v strieľni bastiónu – výhliadke. Vymurovalo sa líce múru a špaleta strieľne, následne sa vypĺňalo jadro múru. Do strieľne sa zabudovala kovaná os z voza ako zábradlie. Dokončila sa pravá špaleta a ľavá sa vytiahla do výšky, aby vznikol oporný pilier. Do podopretia koruny múru ostáva 30-40cm. V klenbe strieľne bola doplnená malta.
V klenbe šiestej strieľne bola doplnená vyplavená malta a malými kameňmi vyklinované priestory medzi klenákmi.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 22.08.2010
Počasie: slnečno, 24oC
Prac. doba: 08:00 – 13:00
Počet brigádnikov: 6 + 3
Náplň práce:

Pokračovanie v prácach z predchádzajúceho dňa. Dopĺňanie jadra múru kameňom – doplnenie bolo sústredené do budovaného oporného piliera. 3párovanie klenieb strieľní.
Minulo sa všetko nehasené vápno. Muselo sa nosiť už zahasené vo vedrách z 1. bašty, čo spomalilo tempo práce.
Vykosenie hradného nádvoria a okolia ruín v doline za účelom vytvorenia miest na slnenie pre plazy a nových liahnisk z naukladaných kôp krovia. Práce koordinovali partneri zo Združenia priateľov herpetofauny.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 28.08.2010
Počasie: polooblačno - zamračené, 22oC
Prac. doba: 08:00 – 18:00
Počet brigádnikov: 7
Náplň práce:

Odstraňovanie sutiny z priestoru bastiónu, triedenie materiálu a jeho ukladanie na kopy. Vynášanie vápna a čiastočné murovanie jadra muriva vo výhliadke. Zahasené vápno má menšiu priľnavosť ku kameňu, je náročnejšie vymiešať ručne homogénnu maltu a ťažšia doprava do horného hradu. Preto bol výkon práce oveľa nižší, ako pri práci s horúcou maltou.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 29.08.2010
Počasie: polooblačno - zamračené, 22oC
Prac. doba: 08:00 – 13:00
Počet brigádnikov: 7

Náplň práce: Pre náročnosť s dopravou zahaseného vápna boli dočasne ukončené murárske práce, kým sa nekúpi nové nehasené vápno.
Pokračovalo sa v čistení priestoru bastiónu a pod vežou od sutiny, materiál sa triedil na hlinu, piesok a kameň. Ukladanie materiálu na skládky, zber odpadkov a vyriadenie staveniska od papierových vriec z vápna.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 02.10.2010
Počasie: oblačno, 14oC
Prac. doba: 08:00 – 18:00
Počet brigádnikov: 20
Náplň práce:

Vynesenie náradia a materiálu do horného hradu. Guľatina a dosky, ktoré slúžili ako materiál na lešenie niekto spálil na ohnisku v bastióne.
6 brigádnikov murovalo strieľne na bastióne horného hradu – dokončoval sa oporný pilier vo vyhliadke a klenba druhej strieľne.
14 brigádnikov čistilo hrad od náletovej vegetácie – práce sa sústredili na východnú časť vonkajšieho opevnenia. Z nasekanej vegetácie sa vytvorili 4 samostatné kopy, ktoré môžu slúžiť plazom ako zimoviská. Pomocou krovinorezu sa vykosil trávnik pred II. bránou.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 03.10.2010
Počasie: slnečno, 16oC
Prac. doba: 08:00 – 16:00
Počet brigádnikov: 5
Náplň práce:

Dokončovanie murovania oporného piliera vo vyhliadke – zachovaná koruna múru s klenbou strieľne sa podchytila domurovanou špaletou strieľne, ktorá bola vymurovaná ako pilier s hrúbkou okolo 70 – 100cm. Po zime bude zvyšné chýbajúce murivo doplnené.
Dokončila sa rekonštrukcia vonkajšej klenby druhej strieľne spolu s exteriérovým murivom nad ňou. Vnútorná (horná) klenba strieľne bude rekonštruovaná v ďalšej etape na budúci rok. Vyzbierali sa odpadky z hradu a odviezli preč. Vypustenie obidvoch nádrží na vodu pred zimou.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 16.10.2010
Počasie: slnečno, 13oC
Prac. doba: 08:00 – 16:00
Počet brigádnikov: 9
Náplň práce:

Ukladanie kameňa, ktorý sa neminul na murovanie do hroblí (skládok), aby sa vyčistil priestor hradu a zároveň na jar slúžili ako úkryty pre plazy.
Odstraňovanie náletovej vegetácie z priestoru 6. bašty a čeľadníka. Nasekané krovie sa ukladalo na kopy.
Na zimu sa z hradu odviezlo drahšie náradie, aby nedošlo k prípadnému odcudzeniu v prípade vlámania sa do objektu II. brány.