Zrealizované granty

Na rok 2010 záchranu hradu podporil
Fond T-Mobile Slovensko, a. s. Nadácie Pontis





Základné údaje:

Názov projektu:

Záchrana hradu Čabraď ako pamiatky i domova pre plazy

Aktivity projektu:

Záchrana hradu Čabraď a vytváranie životných podmienok pre plazy
- zamurovávanie kavern v murivách hradu,
- domurovanie okenných záklenkov,
- čistenie hradu od náletov
- vytváranie liahnísk, zimovýsk a skríš pre plazy

Celková výška grantu:

1 256,02

Pridelená suma:

948,90

Naša spoluúčasť:

307,12

Opis projektu:

Cieľom projektu je formou dobrovoľníckych brigád podchytenie narušených murív hradu, ich domurovanie, prípadne izolácia proti vode, alebo rekonštrukcia častí architektúry podľa spracovaného zámeru na roky 2009-2010, podľa akútnej potreby či požiadaviek KPU B. Bystrica.
Súčasťou je aj vzdelávanie dobrovoľníkov k úcte k pamiatkam a nadobudnutie pracovných zručností murárskeho remesla.
Zároveň sa čistí hrad od náletovej vegetácie, čím sa presvetľuje a vytvárajú sa priaznivé podmienky pre život plazov, ktoré na hrade majú svoj domov. Tým sa dobrovoľníci učia, že treba prírode nielen brať, ale aj dávať.
Brigád sa môžu zúčastniť aj návštevníci hradu.


Z grantu budú hradené náklady, ktoré vzniknú zakúpením materiálu potrebného na záchranu hradu - mačety, vápno, ochranné pomôcky (prilby, rukavice), ako aj preplácanie cestovného dobrovoľníkom a ich strava. Všetky práce budú vykonávané svojpomocne a bezplatne.


Realizácia projektu:

Tu vás budeme postupne informovať o realizácii nášho projektu, aby ste boli vždy informovaný o dianí na hrade. Veríme, že úspešne dotiahneme toto dielo do konca, aby sa zachoval tento historický klenot pre budúce generácie a aby sa návštevníci hradu na ňom cítili príjemne.

Z projektu bolo zatiaľ zrealizované:

  • Začalo sa s rekonštrukciou severnej strieľne pri napojení bastiónu na hlavnú vežu. Zrekonštruovali sa vnútorné špalety a nanovo vymurovalo zaklenutie s časťou priľahlého muriva. Na klenbu sa nasypal zásyp zeminy. Ochráni sa tak zachovaná časť klenby pred rozpadom.
  • Pracovalo sa tiež na záchrane druhej strieľne - zrekonštruovali sa vonkajšie špalety a zaklenutie. Práca tu bola veľmi náročná, pretože sa strieľňa nachádza v 15m výške a klenbu bolo treba robiť po častiach. Domurovaním vonkajšej klenby sa stabilizovala koruna múru red rozpadom.
  • Záchrana piatej strieľne - tzv. výhliadky bola najnáročnejšia - bolo treba domurovať nie len obrovský objem muriva, ale aj zrekonštruovať vonkajšie líce pod okrajom strieľne, aby bolo možné vôbec založiť murivo. Murovalo sa doslova dolu hlavou... Stratégia záchrany bola zvolená nasledovne - vymuroval sa najprv oporný pilier (vlastne samotná chýbajúca ľavá špaleta strieľne), ktorým sa podoprela zachovaná klenba. Potom, keď takto došlo k stabilizácii koruny múru sa doplní zvyšný chýbajúci objem muriva. Zároveň sa osadilo zábradlie do strieľne, aby náhodou niekto z nej nevypadol.
  • Na nároží hlavnej veže bola vyplnená nebezpečná kaverna za nárožným kvádrom a doplnili sa praskliny vedúce hore popri kvádrovaní. Zároveň sa zrekonštruoval maltový odtlačok strechy prístavby, ktorý tam pôvodne bol. Práce boli robené pomocou rebríka. Žiaľ, než došlo k vyzretiu malty, prehnala sa cez hrad veterná smršť a silná búrka, vďaka čomu došlo k deštrukcii zachraňovaného nárožia. Spodný narušený pieskovcový kváder nevydržal nápor vody, rozdrvil sa a to spôsobilo pád celého nárožia. Domurované murivo tam ale zostalo a spevňuje odhalené jadro muriva.
  • V šiestej strieľni bola v klenbe doplnená vyplavená malta, čím sa na dlhší čas stabilizovala táto strieľňá pred rozpadom.
  • Odtránila sa časť sutiny popri murivách bastiónu, aby sa získal materiál na murovanie a zároveň trochu upravil terén.
  • Vysekalo sa krovie a popínavé rastliny z hradného jadra a severného dvora. Nasekané krovie sa uložilo na kopy, čím poslúži ako úkryty pre plazy. Priebežne sa hrad čistil a presekávali chodníky a nádvoria.
  • Vykonala sa obhliadka lokality a pozorovanie výskytu plazov a obojživelníkov, aby sa urobil obraz o miestnej populácii. Výskyt je uspokojivý, naša práca má zmysel. Dokonca bol zaznamenaný výskyt vzácnej žaby - Kuňky žltobruchej v podhradí.
  • Podrobnosti o priebehu prác pozrite v odkaze Technický denník, prípadne pozrite fotodokumentáciu.