Zrealizované granty

Na rok 2012 záchranu hradu podporil
Nadačný fond Telekom v Nadácii Pontis



Základné údaje:

Názov projektu:

Horúca malta - dedičstvo našich predkov

Aktivity projektu:

Záchrana hradu Čabraď a zaučenie dobrovoľníkov do murárskeho remesla, zvýšenie ich manuálnej zručnosti pri práci s kameňom.
- zamurovávanie kavern v murivách hradu,
- domurovanie okenných záklenkov,
- doplnenie malty v líci štítovej hradby

Celková výška grantu:

973,-

Pridelená suma:

800,-

Naša spoluúčasť:

173,-

Opis projektu:

Cieľom projektu je oboznámiť záujemcov so starými tradičnými remeselnými postupmi a naučiť ich tak k úcte k dielu našich predkov. Cielenými zásahmi na hradnej ruine sa dobrovoľníci nie len naučia murovať s kameňom za použitia horúcej malty, ale sa aj pomôže samotnej pamiatke, čím sa zvýši šanca na jej zachovanie pre ďalšie generácie. Zlepšenie technického stavu hradu zvýši tiež bezpečnosť návštevníkov a prispeje k udržaniu vhodných životných podmienok pre plazy, ktoré tu majú domov.


Z grantu budú hradené náklady, ktoré vzniknú zakúpením materiálu potrebného na záchranu hradu - fúriky, vápno, muráske kladivá, ochranné rukavice, nádrže na vodu, ako aj strava dobrovoľníkov. Všetky práce budú vykonávané svojpomocne a bezplatne.


Realizácia projektu:

Tu vás budeme postupne informovať o realizácii nášho projektu, aby ste boli vždy informovaný o dianí na hrade. Veríme, že úspešne dotiahneme toto dielo do konca, aby sa zachoval tento historický klenot pre budúce generácie a aby sa návštevníci hradu na ňom cítili príjemne.

Z projektu bolo zatiaľ zrealizované:

  • Bol zrealizovaný prvý prípravný workshop, počas ktorého sa chystal kameň potrebný na murovanie, doviezol riečny piesok a vykonali niektoré iné práce. Podarilo sa zároveň zrekonštruovať jednu strielňu v budove čeľadníka - zrekonštruoval sa dubový preklad otvoru a doplnilo sa chýbajúce murivo nad ním.
  • Počas ďalších dvoch workshopov sa podarilo postupne začistiť dve kaverny - jednu v päte exteriéru západnej hradby a jednu v základe štítovej hradby. Pripravili sa tak na postupné zamurovanie pomocou horúcej malty. Tá v západnej hradbe už je čiastočne zamurovaná. Dobrovoľníci sa tak oboznámili so špecifikami murovania vápennou horúcou maltou a kameňom. Čiastočne sa začali už sami zapájať do procesu murovania a zaúčať sa tak do remesla. Pomocou horúcej malty sa tiež domuroval parapet okenného otvoru v prístavbe II. vstupnej brány
  • Počas realizácie júlového workshopu s medzinárodnou účasťou sa podarilo naplno zamurovať veľkú kavernu v nádvornom murive štítovej hradby, kavernu v exteriéri západnej hradby a neplánovane aj kavernu v 1. bašte s objemom cca 0,8m3. Na týchto kavernách sa zaučilo do tajomstva murovania dokopy 5 dobrovoľníkov. Niektorým to išlo ťažšie, iným excelentne a možno im zveriť aj samostatnejšiu prácu.
  • Tiež sa, ako náhradný program počas dažďa, pokusne realizovala interiérová omietka z horúcej malty v II. vstupnej bráne. Po zime, kedy sa ukáže, čo vydrží, sa bude pokračovať v omietaní celého interiéru.
  • Začali sa práce na záchrane strieľne vo východnej hradbe - zhotovilo sa drevené debnenie klenby a doplnila časť chýbajúceho muriva.
  • Na augustovom workshope sa dokončila záchrana strieľne vo východnej hradbe a oprava okna v budove čeľadníka (tu sa pri začisťovaní ukázala ešte jedna väčšia kaverna vpravo od okna - aj tá bola opravená)
  • Podrobnosti o priebehu prác pozrite v odkaze Technický denník, prípadne pozrite fotodokumentáciu.