Zhrnutie realizácie grantu.



    Počas realizácie projektu sa zúčastneným dobrovoľníkom podarilo zrekonštruovať tri strieľne vo východnom opevnení a v budove čeľadníka, zamurovala sa diera v základe exteriéru západnej hradby, zamurovala sa kaverna v 1. bašte a v líci štítovej hradby. Použili pri tom zabudnutú technológiu – murovanie horúcou maltou z nehaseného vápna. Zároveň sa experimentálne použila horúca malta na zhotovenie interiérovej omietky v II. bráne, ak sa osvedčí, použije sa na omietanie celého interiéru. Takto sa za murárov „vyučilo“ dokopy 9 dobrovoľníkov (z toho 5 zahraničných), ktorí zvládli základy práce s kameňom. Realizáciou projektu sa prispelo k zlepšeniu technického stavu hradu a k bezpečnosti návštevníkov.
    Počas realizácie projektu sa na murovanie odhodlalo dokopy 9 dobrovoľníkov, ktorí viac menej úspešne zvládli techniku kladenia kameňa a jeho spájanie s horúcou maltou. Z nich 5 bolo zahraničných študentov. Ostatní, ktorí to po vyskúšaní vzdali, lebo im to nešlo až tak dobre, sa zapojili aspoň do vypĺňania hmoty v murive (mimo líce múru, ktoré je najnáročnejšie na ukladanie kameňa), prípadne pripravovali maltu a nosili vytriedený kameň. Takto sa získalo dosť odborne zaškolených dobrovoľníkov, ktorí sa nestratia pri žiadnej práci s rekonštrukciou pamiatok.
     Náhodní návštevníci hradu, ktorí videli dobrovoľníkov pri práci, boli nadšení a mnohí prejavili ochotu sa zapojiť do prác, či už hneď, alebo v ďalšej sezóne. Tak sa myšlienka dobrovoľnej práce na kultúrnej pamiatke rozšírila aj mimo našu komunitu. Niektorí z dobrovoľníkov priviedli na workshopy aj svoje deti a tie tak mali vo svojich rodičoch nasledovania hodné príklady.
    Workshopov na hrade Čabraď sa zúčastnilo spolu 61 dobrovolníkov nielen zo Slovenska, ale aj z iných krajín – Anglicka, Talianska, Čiech, Austrálie..., ktorí dokopy odpracovali 1 622 brigádnických hodín.

    Pre porovnanie pripájame fotografie dokumentujúce stav muriva pred a po zásahu: