Zrealizované granty

Na rok 2013 záchranu hradu podporil
Nadačný fond Telekom pri Nadácii Pontis



Základné údaje:

Názov projektu:

Krok za krokom k záchrane hradu Čabraď

Aktivity projektu:

Záchrana hradu Čabraď a zaučenie dobrovoľníkov do murárskeho remesla, zvýšenie ich manuálnej zručnosti pri práci s kameňom.
- zamurovávanie kavern v murivách hradu,
- domurovanie okenných záklenkov,
- stabilizácia vybraných statických porúch

Celková výška grantu:

1 153,33

Pridelená suma:

1 000,-

Naša spoluúčasť:

153,33

Opis projektu:

Pomerne rozsiahla hradná ruina vyžaduje množstvo práce a nemalé finančné prostriedky na jej záchranu. Za 14 rokov záchranných prác sme sa naučili, že rozdelením prác na etapy a čiastkové projekty sa dá dosiahnuť konsolidácia stavu aj s minimálnymi finančnými zdrojmi. Úspešným príkladom môže byť minulý rok zavŕšené zastrešenie 3. brány, kde najprv prebehla v roku 2009 provizórna izolácia klenby suterénu, následne sa realizovali čiastkové čistiace práce, statický a stavebno-historický prieskum a nakoniec v roku 2012 sa spoločnými silami združenia Rondel a obce Čabradský Vrbovok realizovala pultová strecha.
Počas roka sa budú realizovať pracovné workshopy pre dobrovoľníkov, zamerané na stabilizáciu statických porúch – domurovanie dier a prasklín v murivách hradu, dopĺňanie častí murív. Dobrovoľníci zapojení do prác budú za pomoci horúcej malty pracovať na vybraných ohrozených častiach hradu, aby tak pokračovali v predchádzajúcich úspešných projektoch z minulých rokov. Bez týchto drobných stavebných zásahov hrozí, že v začiatkoch drobné statické poruchy prerastú do kritického ohrozenia objektu pamiatky.


Z grantu budú hradené náklady, ktoré vzniknú zakúpením materiálu potrebného na záchranu hradu - nehaseného vápna, ako aj strava dobrovoľníkov. Všetky práce budú vykonávané svojpomocne a bezplatne.


Realizácia projektu:

Tu vás budeme postupne informovať o realizácii nášho projektu, aby ste boli vždy informovaný o dianí na hrade. Veríme, že úspešne dotiahneme toto dielo do konca, aby sa zachoval tento historický klenot pre budúce generácie a aby sa návštevníci hradu na ňom cítili príjemne.

Z projektu bolo zatiaľ zrealizované:

  • Bol zrealizovaný prvý prípravný workshop, počas ktorého sa chystal kameň potrebný na murovanie, doviezol riečny piesok a vykonali niektoré iné práce, ako je odstraňovanie sutiny od vybraného muriva, ktoré sa bude pri najbližšom workshope rekonštruovať.
  • Na ďalších workshopoch sa podarilo domurovať veľkú kavernu v nároží budovy v hradnom jadre.
  • Čiastočne sa zrekoštruoval južný pilier portálu 3 brány (nábeh klenby).
  • Pokračuje sa na murovaní chýbajúceho líca torza múru za 4. bránou, popod ktorý ide nový chodník do jadra hradu.
  • Doplnila sa chýbajúca malta v škárach nádvornej steny východného paláca.
  • Zrekonštruoval sa tehlový záklenok otvoru v interiéri 3. brány.
  • Podrobnosti o priebehu prác pozrite v odkaze Technický denník, prípadne pozrite fotodokumentáciu.