Zhrnutie realizácie grantu.



    Projekt sanácie vybraných statických porúch murív hradu CABRAD začal po jarnom odmäku, kedy sa ukázali nové miesta, ktoré si vyžadovali akútnejší zásah, mimo plánovaný rozsah projektu.
     Po konzultácii s príslušným KPÚ sa tak upravili zamýšľané zásahy s cieľom maximálne zachovať hmotu stavby. Vďaka tomu sa podarilo stabilizovať ohrozené nárožie budovy v hradnom jadre, spevnila sa nádvorná stena hradného paláca a domurovala časť chýbajúceho líca múru torza 4. brány, ktorý padal priamo na chodník. Tiež sa zrealizovala rekonštrukcia klenby otvoru v 3. bráne a spevnil sa nábeh klenby na južnom pilieri portálu 3. brány. Realizáciou projektu sa zvýšila bezpečnosť návštevníkov, zlepšil sa stav ruiny.

    Počas 7 workshopov sa dokopy odpracovalo 1963 dobrovoľníckych hodín. Workshopov sa zúčastnilo 75 dobrovoľníkov, pričom najmladší mal 17 a najstarší 51 rokov. Projektu sa priamo zúčasnilo 8 zahraničných dobrovoľníkov (2x Rusko, 2x Kórea, Maďarsko, Francúzsko, Česko, Španielsko). Na hrade sa im veľmi páčilo a možnosť pracovať pri záchrane kultúrneho dedičstva vrelo uvítali. Nepriamymi účastníkmi bolo 10 maďarských študentov archeológie, ktorí sa v čase realizácie projektu na hrade nachádzali a mali možnosť vidieť v praxi pôvodnú technológiu horúcej malty.