Zhrnutie realizácie grantu.



    Už na prvom workshope sa rozbehli práce na záchranu hradnej sýpky – najprv sa urobili prípravné práce, ako odstránenie sutín z južnej časti sýpky, príprava kameňa a piesku, zhotovili sa debnenia na klenbu a murárske lavičky.
Na nasledujúcich workshopoch sa už murovalo, najprv sa doplnila veľká diera v klenbe pivničky, následne začala dopĺňať malta medzi klenbovými kameňmi v smere od vchodu ku zadnej stene. Ďalšia skupina rekonštruovala trámové kapsy bývalého stropu.
V lete sa zhotovila pultová strecha nad pivničkou, zatiaľ provizórne zakrytá celtou – strešná fólia sa dokončí začiatkom októbra, nakoľko až vtedy bude k dispozícii elektrocentrála, potrebná na natavenie fólie. Pri odstraňovaní sutín zo severovýchodného rohu budovy sme zistili, že je v základe múru rozsiahla kaverna, ktorá sa prednostne domurovala, lebo už dochádzalo k nakloneniu múru. Zrekonštruovali sa tiež dve chýbajúce tehlové klenby okien, aby nedošlo k deštrukcii murív nad nimi. Na poslednej septembrovej brigáde sa dokončili zvyšné trámové kapsy.
Celý priebeh realizácie prác komplikovalo počasie, nezvyčajne daždivé, kvôli ktorému sa často prerušovalo murovanie, prípadne voda vyplavovala čerstvú maltu. Korunu všetkému zasadil nejaký vandal, ktorý nám cez noc vypustil 1000 litrovú nádrž na vodu, potrebnú na murovanie. Museli sme vodu potom prečerpávať z druhej nádrže na vzdialenom konci hradu a čakať, kým naprší do vypustenej. Neustále technické problémy s terénnym autom, potrebným na zásobovanie materiálom, stravou a pitnou vodou vyčerpali zdroje, ktoré sme mali odložené na nákup lešenia. Tak sa nedalo realizovať premurovanie dvoch klenieb okien na hornom poschodí, nakoľko rebríky, čo sme mali k dispozícii na toto nepostačovali. Táto úloha sa preto presunula na nasledujúcu sezónu ako prioritná.
Chcel by som vyzdvihnúť obetavosť a nasadenie všetkých dobrovoľníkov, zapojených do prác. Napriek nepriazni počasia, nepohodliu a náročným podmienkam práce, odviedli kus roboty. Pracovali s nasadením života – jeden dokonca muroval aj so zlomenou nohou, ako zistil po príchode domov, keď navštívil lekára pre stupňujúce sa bolesti. Počas realizácie projektu sa odpracovalo dokopy ...brigádnických hodín a do projektu bolo zapojených ...dobrovoľníkov. Nepriamymi účastníkmi bolo 10 maďarských študentov archeológie, ktorí sa v čase realizácie projektu na hrade nachádzali a mali možnosť vidieť v praxi pôvodnú technológiu horúcej malty.