Technický denník

Stručný opis prác na hrade Čabraď

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 23.7.2007
Počasie: slnečno, 30oC
Prac. doba: 13:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 5
Náplň práce:

Nákup fólie na strechu a stavebných klincov na zhotovenie krovu. Potom vynášanie materiálu na hrad – rebrík, 1 000L nádrž na dažďovú vodu, píly a náradie, laná a pod. Materiál sa uskladnil v miestnosti II. brány. Nádrž umiestnila do I. bašty.
Neskôr sa upravoval prístup k prameňu pitnej vody – odrazenie vody pretekajúcej cez chodník, zhotovenie mostíku, aby sa pri vyššom stave vody dalo dostať k prameňu.

Dátum: 24.7.2007
Počasie: slnečno a veterno 32oC
Prac. doba: 9:00 - 17:00
Počet brigádnikov: 5
Náplň práce:

Odstraňovanie Cembritu zo strechy II. vstupnej brány. Rozoberanie bolo ťažké – veľa kusov sa zlomilo, alebo bolo už prasknutých. Podarilo sa odstrániť 2/3 krytiny z východnej a západnej strany. Poškodené a nepoužiteľné kusy sa zhadzovali na kopu do prístavby, dobré kusy sa ukladali na kopu na štítovej hradbe.

Dátum: 25.7.2007
Počasie: polooblačno a veterno 25oC
Prac. doba: 9:00 - 13:00
Počet brigádnikov: 6
Prac. doba: 14:00 - 16:00
Počet brigádnikov: 3
Náplň práce:

Odstraňovanie Cembritu z východnej a západnej strany a časti severnej strany strechy.
Vyklčovanie priestoru I. bašty a zhotovenie podložia pre 1 000L. nádrž na vodu. Podložie sa zhotovilo zo starých dubových fošní prisypaných preosiatou zeminou.

Dátum: 26.7.2007
Počasie: slnečno 30oC
Prac. doba: 9:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 9
Náplň práce:

Odstránenie Cembritu z celej severnej strany strechy, demontáž dažďových žľabov. Vyčistilo sa okolie brány od úlomkov strešnej krytiny.
Obloženie nádrže na vodu kameňmi a hlinou, aby ju nebolo vidieť a zároveň bola chránená pred poškodením od vandalov. Z I. bašty sa odstránil nasekaný porast.
Úprava prístupovej cesty na hrad z doliny – zber kameňov, zasýpanie väčších jám a opiľovanie konárov, zasahujúcich do profilu cesty.

Dátum: 27.7.2007
Počasie: slnečno 32oC
Prac. doba: 8:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 9
Náplň práce:

Dovoz reziva z píly v Pliešovciach – jeho vyzdvihnutie a naloženie na nákladné auto. Šofér odmietol vziať kusy dlhšie ako 5m – tak sa musela vybaviť náhradná doprava zvyšného nadrozmerného reziva. Rezivo sa doviezlo až pred hrad, zložilo a predbežne uložilo v prejazde brány. Nadrozmerné kusy došli neskôr – na Konskom sa prekladalo na traktor s plošinou, ktorý zapožičala starostka obce. Po vyložení všetkého reziva sa toto roztriedilo a začalo ukladať na určené miesta. Podlahové a stropné dosky do miestnosti nad bránou, latovanie a krokvy na štítovú hradbu. Tieto kusy sa vyťahovali pomocou lán.
Počas prác prišla kontrola z Krajského Pamiatkového úradu. S priebehom a vykonanou prácou boli spokojní.
Tesári poobede oznámili, že nemôžu prísť. Tak sa drevo ukladalo tak, aby bolo zabezpečené proti ukradnutiu do doby, kým nebude ďalšia brigáda.

Dátum: 28.7.2007
Počasie: polooblačno 27oC
Prac. doba: 9:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 9
Náplň práce:

Vyťahovanie krokiev a latovania na štítovú hradbu, jeho uloženie a zakrytie celtovinou. Pozbieranie a odvoz odpadkov z hradu.

Dátum: 11.8.2007
Počasie: polooblačno až oblačno 27oC
Prac. doba: 9:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 14
Náplň práce:

Prestavba krovu na II. bráne. Na pôvodný krov so sklonom 39st sa naplátoval nový krov so sklonom do 50st, ktorý navyše má hrebeň v dĺžke 80cm orientovaný severojužným smerom. Na základnú konštrukciu nových štyroch nárožných krokiev a hrebeňa sa postupne doplnili ostatné krokvy zo západnej a východnej strany. Nasledujúci deň sa mali dorobiť severná a južná strana, ale práce prerušilo daždivé počasie. Tieto preto zostali nedokončené.
V miestnosti sa osadili stropnice – 8ks, ktoré sa po kraji zaistili proti posunutiu pribitými doskami. Záklop sa na ne neukladal, aby zbytočne nemokol, kým nie je dokončený krov.
Nad nádržou v I. bašte sa zo starého latovania a dosiek zhotovila strieška z celtoviny, ktorá zachytáva dažďovú vodu a zvádza ju do nádrže.
Staré latovanie, dosky a zvyšné drevo bolo uložené na štítovej hradbe.

Dátum: 18.8.2007
Počasie: polooblačno 30oC
Prac. doba: 9:00 - 20:00
Počet brigádnikov: 8
Náplň práce:

Na severnej strane nového krovu sa doplnili vnútorné krokvy a celý krov sa spevnil preplátovaním na starý krov. Na južnej strane sa zhotovil stĺpik a prvé dve celé krokvy prístavby spolu s časťou budúceho hrebeňa. Takto bude možné napojiť pokračovanie krovu nad prístavbou bez rozoberania krytiny na streche nad bránou.
Napílenie častí budúcich námetkov a výroba 5ks námetkov. Tie boli zatiaľ uložené v miestnosti, až budú všetky polotovary hotové, pripevnia sa na krov.

Dátum: 19.8.2007
Počasie: polooblačno až oblačno 27oC
Prac. doba: 9:00 - 14:00
Počet brigádnikov: 6
Náplň práce:

Na nábehu strechy prístavby sa zhotovili úžľabia a dorobili dve prídavné krokvy. Bez motorovej píly šla práca ťažko, tak ešte treba dorobiť dve menšie krokvičky.
Zhotovili sa ďalšie tri polotovary námetkov.
Po skončení prác sa poriadilo, všetok stavebný materiál sa uložil.
Zmerala sa konečná veľkosť strechy, aby sa dala presnejšie vyrátať spotreba krytiny.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 15.9.2007
Počasie: polooblačno 23oC
Prac. doba: 9:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 9
Náplň práce:

Zhotovenie dvoch krátkych krokiev na pripojení prístavby.
Pribíjanie polotovarov námetkov na konce krokiev na západnej, severnej a východnej strane. Pomocou lana sa polotovar pridŕžal cez okraj strechy a jeden človek ho pribíjal dolu hlavou, prehnutý cez okraj múru.
Potom sa natiahol prvý – polovičný rad strešnej fólie a na kontralate sa pribili okrajové dosky a prvé dva riadky latovania. Konce námetkov prečnievajúce cez okrajovú dosku sa budú musieť orezať do roviny inokedy, keď bude k dispozícii motorová píla.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 13.10.2007
Počasie: polooblačno a veterno 15oC
Prac. doba: 8:30 - 18:30
Počet brigádnikov: 8
Náplň práce:

Pribíjanie stropných dosiek na stropnice, čím sa vytvoril doštený záklop miestnosti nad prejazdom brány. Vytvorila sa tak veľká plošina v krove, umožňujúca bezpečný pohyb a manipuláciu s materiálom.
Po príchode tesára zo Bzovíka sa orezali do roviny pretŕčajúce konce námetkov.
Vyvážanie a ukladanie balíkov novej krytiny hore na hrad.
Zakrývanie strechy novou krytinou – začalo sa prvým riadkom v úžľabí na východnej strane smerom k severovýchodnému nárožiu. Po prekonaní ťažkostí s ukladaním v žľabe a nároží, ukladanie základných šablón prebiehalo jednoducho. Akonáhle bol položený prvý riadok, začalo sa s ukladaním ďalšieho. Robilo sa s krytinou vybranou z viacerých balíkov, aby sa premiešali a vyrovnali sa prípadné nezhody vo farebnom odtieni. Do zotmenia sa položili dva riadky krytiny na východnej strane a jeden riadok na severnej. Odskúšanie odolnosti krytiny hodením niekoľkých skál – tie sa od nej odrazili bez toho, aby ju poškodili.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 14.10.2007
Počasie: slnečno 18oC
Prac. doba: 8:30 - 16:30
Počet brigádnikov: 8
Náplň práce:

Pokračovanie v zakrývaní strechy. Položili sa ďalšie dva riadky krytiny na východnej strane a jeden na severnej strane strechy. Zároveň sa na východnej strane položil ďalší pás strešnej fólie s latovaním.
Uloženie zvyšného materiálu a vynášanie ďalších balíkov krytiny na hrad, aby bola k dispozícii nabudúce.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 27.10.2007
Počasie: zamračené 8oC
Prac. doba: 9:30 - 17:30
Počet brigádnikov: 5
Náplň práce:

Pokračovanie v zakrývaní strechy II. vstupnej brány. Položili sa dva riadky krytiny na východnej strane, dva riadky na severnej a jeden riadok na západnej strane. Na východnej strane sa položil ďalší pás strešnej fólie s latovaním. Práce išli pomaly, pretože treba prispôsobovať nárožné kusy na mieru, čo spomaľuje ostatné práce.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 28.10.2007
Počasie: zamračené, jemný dážď 6oC
Prac. doba: 7:30 - 15:30
Počet brigádnikov: 4
Náplň práce:

Dokončenie riadku na západnej strane a položenie ďalšieho. Natiahnutie strešnej fólie na severnej a západnej strane a pribitie latovania po celej ploche položenej fólie. Niektoré laty sú rezané z priveľmi hrčavého dreva – lámu sa. Treba ich triediť, aby sa zabránilo úrazom. Strešná fólia sa minula. Pokiaľ sa nezabezpečí ďalšia, musí sa pokrývať bez nej.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 1.11.2007
Počasie: slnečno 16oC (ráno slabý mráz)
Prac. doba: 08:00 -18:00
Počet brigádnikov: 3
Náplň práce:

Vyvážanie krytiny z doliny na hrad pomocou osobného auta.
Pribíjanie latovania po celej ploche západnej strany strechy. Miesto strešnej fólie sa použila tkaná celta (zakrývacia plachta) – pokiaľ nebude vystavená priamo slnku a vetru, mohla by pod krytinou vydržať. Potom sa pokračovalo v pribíjaní latovania na východnej strane, kde sa pribilo do takmer celej výšky – chýbajú ešte asi dva riadky.
Keď bolo latovanie pribité, pokračovalo sa v ukladaní krytiny – dokončil sa rozrobený riadok na západnej strane, položili dva riadky na východnej a tri na severnej strane.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 2.11.2007
Počasie: slnečno 17oC (ráno slabý mráz)
Prac. doba: 7:30 - 15:30
Počet brigádnikov: 4
Náplň práce:

Pokračovanie v pokrývaní strechy – pracovalo sa najmä na severnej strane a na východnom nároží s úžľabím. Pokryla sa tak veľká časť týchto dvoch strán. Na východnej strane je položených 9 riadkov krytiny a nábeh ďalšieho, na severnej 8 riadkov a na západnej tri. Minulo sa dokopy 340 ks základných šablón.
Po skončení prác sa poriadilo, uložil sa nepoužitý materiál a zdokumentovala sa vykonaná práca.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 10.11.2007
Počasie: zamračené, vietor, jemný dážď, neskôr husté sneženie, 1oC
Prac. doba: 09:00 -15:00
Počet brigádnikov: 9
Náplň práce:

Pokrývanie západnej strany strechy novou krytinou. Jeden brigádnik robil severozápadné nárožie, dvaja ukladali rovné riadky na západnej strane, jeden robil juhovýchodné nárožie. Neskôr uložil dva riadky rovných kusov na východnej strane. Ostatní ukladali materiál (latovanie, dosky) do podkrovia. Staré dosky a drevá sa uložili na kopu k múru prístavby na štítovej hradbe. Zhotovili sa dva drevené rebríky, aby sa dalo pohybovať po bráne bez prehadzovania rebríkov.
Okolo obeda začalo mrznúť a jemne snežiť – krytina skrehla a zle sa opracovávala. Pred treťou hodinou začalo husto snežiť. V takýchto podmienkach by bola ďalšia práca veľkým rizikom, tak sa prerušila.
Spravili sa štyri riadky na západnej strane a dva na východnej, pričom sa na severozápadnom nároží urobil nábeh na ďalšie tri riadky.
Ďalšie pokračovanie prác závisí od vývoja počasia. Pokiaľ bude mrznúť a snežiť, je nereálne v nej pokračovať.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 25.11.2007
Počasie: zamračené, hmla, vietor, občasný dážď, 5oC
Prac. doba: 10:00 -15:00
Počet brigádnikov: 3
Náplň práce:

Pokračovanie v pokrývaní strechy II. vstupnej brány. Na západnej strane sa uložili nové tri riadky krytiny, na severnej sa spravili dva. Na severovýchodnom nároží sa spravil jeden stratený riadok, pretože tam inak vychádza riadkovanie vďaka inému uhlu sklonu strechy. Potom sa práce ukončili, pretože začalo mierne mrznúť a bolo priveľmi šero, čo zvyšovalo nebezpečenstvo úrazu.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 9.2.2008
Počasie: slnečno, 12oC
Prac. doba: 10:00 - 16:00
Počet brigádnikov: 3
Náplň práce:

Kontrola stavu strechy po zime – strecha, aj keď s nedokončenou krytinou ju prežila v poriadku.
Pokračovalo sa v ukladaní krytiny. Najprv sa dokončilo latovanie na západnej strane a potom sa uložil jeden riadok na severnej a západnej strane. Po dokončení týchto riadkov sa položila krytina do východného žľabu a začal sa robiť ďalší riadok – položil sa po celej východnej strane spolu so severovýchodným nárožím. Urobil sa ešte jeden riadok vo východnom žľabe po prvý základný kus východnej strany. Vyššie sa v tomto žľabe nedá ísť, kým nebude dokončený aj západný žľab – aby sa spojili riadky na celej streche a mohlo sa pokračovať vyššie do hrotu.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 8.03.2008
Počasie: oblačno, občasný slabý dážď, 6oC
Prac. doba: 08:00 - 17:00
Počet brigádnikov: 4
Náplň práce:

Zakúpila sa strešná fólia a položila sa do západného žľabu spolu s napojením strechy nad prístavbu. Následne sa uložilo latovanie v plnej výške až po hrebeň strechy. Žľab sa spevnil plným debnením.
Zároveň sa ukladala krytina do tohto žľabu – položili sa prvé dva riadky spolu s juhozápadným nárožím.
Pri hrebeni strechy bude problém s napojením prístavby – bude tam treba pravdepodobne urobiť pomocný hrebienok, ktorý plynule bude predchádzať z prístavby do dlátka. Táto krytina neumožňuje také pripojenie strešných rovín, ako sme mysleli. Konečné riešenie necháme na neskôr – keď sa priblížime s krytinou do tej výšky a budeme vidieť, ako vychádza riadkovanie.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 29.03.2008
Počasie: oblačno, občasné prehánky, 12oC
Prac. doba: 09:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 6
Náplň práce:

Ukladanie strešnej krytiny. Uložil sa jeden riadok na východnej, severnej a dva na západnej strane. Na istý čas sa kvôli dažďu museli práce prerušiť. Začala sa preto robiť náhradná práca – upratalo sa podkrovie od odrezkov, vyzametali piliny a uložil všetok materiál. Potom sa to isté spravilo v miestnosti a začala sa robiť podlaha. Položili sa pelstre na polovici miestnosti a pribili dosky podlahy.
Medzitým prestalo pršať, tak sa začal robiť západný žľab strechy spolu s juhozápadným nárožím. Robilo sa na ňom až do zotmenia.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 30.03.2008
Počasie: slnečno, 16oC
Prac. doba: 09:00 - 17:00
Počet brigádnikov: 6
Náplň práce:

Pokračovalo sa v prácach z predchádzajúceho dňa.
Jedna časť brigádnikov preložila materiál a dosky na hotovú podlahu, aby mohli pokračovať v ukladaní podlahy v druhej polovici miestnosti. Potom po skončení prác sa poriadilo a vyzametalo od pilín.
Druhá časť brigádnikov ukladala krytinu v západnom úžľabí. Vo východnom sa tiež pridal jeden riadok siahajúci až po hrebeň strechy a pokryla sa strecha v rozsahu, aby bolo možné položiť pár kusov hrebenáčov. Potom sa práce sústredili na dokončenie západného žľabu. Do konca prác sa v žľabe položilo dokopy 7,5 riadku krytiny. Do hrebeňa ešte ostávajú tri riadky. Keď sa tieto dorobia, môže sa uzavrieť vrch ihlanu nad bránou.
Poriadilo sa okolo brány – pozbierali sa popadané odrezky dreva, krytiny a odpadky po turistoch.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 05.04.2008
Počasie: polooblačno, neskôr oblačno, 14oC
Prac. doba: 09:00 - 18:00
Počet brigádnikov: 17
Náplň práce:

Brigádnici boli rozdelení na tri skupiny.
Jedna skupina ukladala krytinu na strechu II. vstupnej brány, kde sa urobilo plné debnenie pod hrebeňom strechy. Najprv sa ukladali šindle do západného žľabu a začali sa robiť riadky okolo ukončenia strechy. Zároveň sa zlikvidovalo staré doštenie na južnej strane a preložilo sa do nového štítu – napojenia strechy nad prístavbu. Urobil sa tam doštený štít, ktorý zabraňuje podfúknutiu strechy z južnej strany.
Druhá skupina zbierala do vriec odpadky po celom hrade – vyzbierali sa dve vrecia odpadkov po návštevníkoch. Potom natiahla striešku z celty v bašte č. I., ktorá má za úlohu zberať dažďovú vodu do nádrže, aby bola zásoba vody na murovanie.
Tretia skupina postupne likvidovala náletovú zeleň popri sýpke a západnom svahu, nakoniec čistili najviac zarastené severné časti hradu.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 06.04.2008
Počasie: polooblačno, 16oC
Prac. doba: 09:00 - 17:00
Počet brigádnikov: 5
Náplň práce:

Dokončovanie zakrytia strechy – položili sa posledné riadky na ihlane strechy spolu s hrebeňovými kusmi a zrealizovalo sa napojenie strešnej roviny na hrebeň nábehu nad prístavbu. Bola to veľmi náročná práca, vyžadujúca niekoľkonásobné položenie a rozobratie krytiny, kým sa docielil požadovaný spoj. Zároveň sa doplnili rovné šablóny z východnej strany nábehu.
Zrealizovanie dažďového zberača a chrliča zo západného úžľabia, aby sa zabránilo zatekaniu vody zo strechy do štítovej hradby. Uloženie zostatku materiálu (odrezky z reziva, staré krokvy a drevo) na štítovej hradbe a jeho roztriedenie.

Čabradský Vrbovok - hrad Čabraď
Dátum: 12.04.2008
Počasie: slnečno, 18oC
Prac. doba: 10:00 - 13:00
Počet brigádnikov: 2
Náplň práce:

Dokončovanie strechy na východnej strane – nábehu na prístavbu. Položili sa posledné riadky rovných šablón až po okraj strechy. Uzavrela sa tým na komplet strecha a ukončila realizácia projektu.
Poriadilo sa a objekt fotograficky zdokumentoval.