Zhrnutie realizácie prestavby brány.



Prestavba krovu II. vstupnej brány prebehla úspešne. Počas 9. mesiacov sa na prácach zúčastnilo množstvo dobrovoľníkov rôznych vekových kategórií, profesií a vzdelania, z rôznych kútov Slovenska i Čiech.
Pri realizáci projektu sa odpracovalo dokopy 1 392 brigádnických hodín, ktoré ľudia odpracovali bez nároku na honorár v rámci svojho voľného času, či dovolenky.
Pracovalo sa neraz v nebezpečných podmienkach - či už to bolo pri rozoberaní starej krytiny, stavbe nového krovu, alebo pri pokrývaní novou krytinou. Počasie tiež nie vždy bolo ideálne, okrem spaľujúcich horúčav sme si užili aj sneh a mráz, či silný vietor.
Výsledok však stojí za to - prestavba strechy sa stretla s pozitívnymi ohlasmi medzi verejnosťou, návštevníkmi hradu i odborníkmi na pamiatkovú starostlivosť. Mnohí si po zhliadnutí výsledku práce pýtali kontakt na výrobcu krytiny. Prispeli sme tak k spopularizovaniu alternatívnej krytiny pre obnovu pamiatok na Slovensku.
Najdôležitejší je ale fakt, že táto strecha je oveľa odolnejšia proti mechanickému poškodeniu, čím je predpoklad, že dlhodobo bude chrániť objekt pred schátraním a má oveľa prirodzenejší tvar, ktorý sa hodí na historický objekt. Zároveň dotvára ruinu hradu o estetický prvok. Svojim následným využitím pre potreby zduženia vytvára zázemie, ktoré na hrade veľmi chýbalo - či už na provizórne ubytovanie brigádnikov, úkryt pred nečasom, ale aj ako sklad materiálu a náradia.
Sme radi, že práve vďaka Nadácii VÚB sa podarilo získať prostriedky na realizáciu tohto diela.