Zámer projektu

Hrad Čabraď - zabudnutý klenot

V rokoch 2002 – 2004 prebehla rekonštrukcia II. vstupnej brány a priľahlej prístavby, zároveň sa konzervovali časti hradieb v okolí. Nad II. bránou bol postavený krov, so sklonom a zakrytý krytinou podľa odporúčania KPÚ. Zakrytie nebolo dokončené, lebo sa plánovalo pokračovanie krovu nad prístavbu. Toto sa doteraz nezrealizovalo pre nedostatok financií na dokončenie.

V roku 2006 došlo k pohrome – vandali rozbili krehkú krytinu strechy (pričom na toto riziko združenie od začiatku upozorňovalo) a následne strechu poškodil silný víchor tak, že nebolo možné poškodené časti opraviť. Tak sa vstupná brána dostala znova do ohrozenia.
Združenie vypracovalo na rok 2007 zámer obnovy, ktorý bol prekonzultovaný a schválený príslušným KPÚ. V zámere boli rozpracované zásahy podľa priorít riešenia a finančných možností združenia. Pri II. vstupnej bráne bola navrhnutá výmena krytiny za vhodnejšiu – nerozbitnú, ľahko vymeniteľnú a estetickú. Zámer bol schválený s dodatkami – výmenu krytiny schválili, no s podmienkou zmeny sklonu strechy a pridanie hrebeňa. Tak vyvstala ďalšia položka, ktorú muselo združenie riešiť. Naskytla sa možnosť získať grant od Nadácie VÚB a tej sa združenie chopilo.

Projekt dokončenia II. vstupnej brány bol rozdelený na dve etapy:
1. etapa – výmena krytiny so zmenou sklonu strechy, osadením okenných výplní a podlahy
2. etapa – zastrešenie prístavby a osadenie okenných výplní s podlahami.

Projekt Hrad Čabraď – zabudnutý klenot je 1. etapou zameranou na výmenu krytiny na II. vstupnej bráne a spevnením krovu spojeným so zmenou sklonu.
Počas tohto projektu sa zrealizujú tieto práce:
- odstráni sa pôvodná nevyhovujúca poškodená krytina
- prestavia a spevní sa pôvodný krov brány (krov v krove), pričom sa zmení sklon strechy na 45-50st., pridá sa 80cm hrebeň strechy, zhotovia sa námätky aby sa vzdialil okraj strechy od muriva.
- položí sa nová krytina (plastový šindel Eureko, ktorý je nerozbitný a nevyžaduje údržbu, má oveľa prirodzenejší vzhľad pre pamiatku a zároveň nezaťažuje krov svojou hmotnosťou)
- zhotovia sa okenné výplne a uzavrie sa interiér miestnosti nad prejazdom brány
- položí sa stropný záklop a drevená podlaha v miestnosti

Rozpočet projektu bol navrhovaný tak, aby všetky prostriedky boli použité na nákup materiálu potrebného na rekonštrukciu, dopravu tohto materiálu na hrad. Zároveň sa rátalo s položkou na propagáciu (zhotovenie materiálov na informačné panely na hrade a putovnú výstavu). Všetky práce na stavbe budú realizované dobrovoľne, bez nároku na mzdu či cestovné. Združenie nemieni ani čerpať financie na administratívne či iné účely – tie sa hradia výlučne z členského príspevku.