Zrealizované granty

V roku 2007 naše združenie získalo príspevok z grantu
"Poklady môjho srdca",
ktorý poskytla
Nadácia VÚB.


Základné údaje:

Názov projektu:

Hrad Čabraď - zabudnutý klenot.

Aktivity projektu:

Oprava strechy zrekonštruovanej vstupnej brány
- zvýšenie sklonu strechy
- výmena poškodenej strešnej krytiny,
- položenie podlahy v objekte vstupnej brány

Požadovaná výška grantu:

162 043,-Sk

Pridelená suma:

162 043,-Sk

Opis projektu: (stručný opis projektu formou eseje)

Ďaleko od civilizácie, ukrytý v lesoch, na strmom kopci ako klenot si tróni starý rozrumený hrad. Z troch strán ho v doline obteká riečka Litava, kľukatiaca sa po Krupinskej planine. V dávnych dobách veľmi významný hrad, ktorý chránil prístup k banským mestám, o ktorý sa veľa bojovalo, bol nakoniec opustený a ponechaný svojmu osudu. Ďaleko od súčasných komunikácií, úplne zmizol z pamäte ľudí, pozná ho len málo ľudí a ešte menej ich tam aj bolo.
Hrad však volá o pomoc. Zub času sa podpísal na rozsiahlej ruine, postavenej z mäkkého kameňa. Postupne sa rozpadá. Našťastie jeho osud nie je ľahostajný skupine nadšencov, ktorí založili občianske združenie, zamerané na jeho záchranu. Spolu s vlastníkom hradu – obcou Čabradský Vrbovok bojujú za každý kameň v múre. Hrad vysekali zo zajatia hustého krovia, upravili chodníky a poopravovali vstup do hradu. Zároveň pomáhajú ochrancom prírody sa starať o prírodnú rezerváciu, vďaka ktorej je hrad obkolesený nedotknutou prírodou.
Obec je však malá a nemá prostriedky na jeho obnovu. Združenie dokáže veľa prác spraviť vo vlastnej réžii, ale nemá dostatok prostriedkov na zakúpenie množstva materiálu. Preto nemôžu už druhý rok dokončiť rekonštrukciu vstupnej brány, aby z nej vytvorili zázemie na ďalšie práce a zároveň ochránili už zakonzervované múry. Na jej dokončenie nie je treba veľa – dorobiť provizórny krov, vymeniť nevhodnú krytinu, osadiť okná a podlahu. Škoda by bolo nepodporiť túto snahu, zvlášť, keď to všetko vykonávajú mladí ľudia dobrovoľne vo svojom voľne, bez nároku na plácu, len pre dobrý pocit a chuť zachrániť naše kultúrne dedičstvo. Dávajú tak nasledovania hodný príklad pre iných. Túto snahu ocení každý, kto premôže svoju lenivosť a priamo na mieste precíti vzrušujúcu a neopakovateľnú krásu hradu a jeho okolia.


Z grantu budú hradené náklady, ktoré vzniknú zakúpením materiálu potrebného na rekonštrukciu brány - drevo na zdvyhnutie a spevnenie krovu, stropu a podlahy do miestnosti nad prejazdom, nová krytina - plastový šindel Eureko, náklady na dopravu, piesok a vápno a propagačné materiály. Všetky práce budú vykonávané svojpomocne a bezplatne.


Realizácia projektu:

Tu vás budeme postupne informovať o realizácii nášho projektu, aby ste boli vždy informovaný o dianí na hrade. Veríme, že úspešne dotiahneme toto dielo do konca, aby sa zachoval tento historický klenot pre budúce generácie a aby sa návštevníci hradu na ňom cítili príjemne.

Z projektu bolo zatiaľ zrealizované:
Zakúpilo sa rezivo na stavbu krovu, podlahy a strop miestnosti, izolačná fólia pod krytinu, objednala a doviezla krytina. V priebehu mesiaca august sa odstránila stará poškodená krytina z brány, postavil sa nový krov.
Osadili sa stropnice v miestnosti a položil záklop stropu. Podlaha sa položila až potom, ako preschol zásyp klenby, keďže stihlo po rozobratí strechy dovnútra napršať. Keby sme ju položili hneď, hrozilo by, že začne plesnivieť a hniť.
Podarilo sa nám zohnať dubové hranoly na okenné rámy - treba ich ale ešte ohobľovať a pospájať.
Na nový krov sa natiahla strešná fólia a ukladá nová krytina - plastový šindeľ Eureko. Už po prvých riadkoch bolo zrejmé, že to bola dobrá voľba - strecha má prirodzený a vcelku estetický vzhľad. Zároveň je dosť odolná voči poškodeniu.
Ukladanie krytiny prerušil skorý príchod zimy. Nakoľko nechceme riskovať životy brigádnikov prácou v mraze a snehu na strmom krove, počkali sme s dokončením na prijateľnejšie klimatické podmienky. Akonáhle sa dalo, pokračovali sme v práci začiatkom roka 2008. Keďže nik z nás nemal skúsenosti s ukladaním tejto krytiny, učili sme sa za pochodu. Preto sme sa s niektorými konštrukčnými detailami potrápili - išlo hlavne o prechody z nárožia do úžlabia. To spôsobilo pomalší postup prác, ako sme predpokladali.
Po 9. mesiacoch realizácie projektu bola prestavba krovu brány úspešne ukončená. Položením posledných kusov krytiny brána nadobudla konečný vzhľad a funkčnú i odolnú strechu. Položením stropu a podlahy sa vytvorili podmienky na využitie brány pre potreby združenia pri ďalších záchranných prácach na hrade. Miestnosť bude slúžiť na provizórne ubytovanie brigádnikov a uloženie materiálu a náradia.
Podrobnosti o priebehu prác pozrite v odkaze Technický denník, prípadne pozrite fotodokumentáciu.

Ešte sa pracuje na spracovaní dokumentácie, aby bola pripravená k publikovaniu - chystáme sériu článkov v novinách a rozhlase, skúsime osloviť aj televíziu. Zrealizovala sa súhrnná výstava v Múzeu A. Sládkoviča v Krupine - február-apríl 2008.
Prvé výsledky už boli publikované na medzinárodnej konferencii "Občanská společnost a památková péče" ktorá sa konala pod hradom Trosky v Českom ráji.
Na stretnutí hradológov a zástupcov združení, venujúcich sa záchrane kultúrneho dedičstva, ktoré sa konalo začiatkom decembra 2007 sa premietlo video zachytávajúce priebeh prác na realizácii grantu. Účastnici tak mali možnosť zhliadnuť všetky dôležité momenty prestavby, ako aj podmienky, v akých sa pracovalo.